"Vi vill skapa en lugn och trygg känsla"

När ditt barn är ungefär tre månader gammalt kan ni börja på babysim och när barnet är ungefär ett år tar minisim vid. Babysim och minisim innebär fina stunder i vår sköna bassäng, där ni tillsammans med en erfaren ledare utforskar vattnet. 

Babysim med fokus på trygghet

– På vårt babysim håller vi till i ett separat rum i simhallen vilket gör att det inte finns någonting som stör. Vi kan ha fokus på varandra och skapa en lugn och trygg känsla. För oss är det a och o att alla som kommer till oss känner sig välkomna och omhändertagna, säger Gill Drangnell, ansvarig för babysim och minisim på Solna simhall. 

Hos BeFair och Solna simhall planeras varje kurs noggrant. Instruktörerna är välutbildade,  har gedigen erfarenhet och älskar att vara instruktörer i de här grupperna. Det gör lektionerna lärorika och utvecklande.

– Babysim är verkligen för alla barn. Våra ledare vet vad som är en bra nivå för dom allra minsta, att det inte blir för mycket för dem och att de utvecklas i de övningar vi gör. Vi är också noga med att ha små grupper så vi hinner med varje barn. Allt detta tillsammans skapar trygghet, säger Gill. 

Både babysim och minisim har fokus på vattenglädje och vattenvana, som är två delar i den röda tråd som BeFair och Solna simhall jobbar med: Vattenglädje – vattenvana – trygghet – säkerhet. Den viktiga vattenvanan får du genom vattenglädjen, där leken är central.   

– Vi lär barnen vattenvana genom bra övningar som barnen tycker är roliga. Det gör att barnet får en positiv upplevelse av vatten istället för att känna krav på att lära sig och göra rätt, säger Gill. 

Minisim som ger vattenvana

Från och med februari 2023 har vi minisim på Solna simhall. Minisim kan man börja på när barnet fyllt ett år. Minisim glöms lätt bort och finns inte hos alla simhallar, men hos BeFair är just minisim prioriterat. 

– Minisim är väldigt populärt och det är jättekul att vi nu har det hos oss! Minisim är förberedande inför simskolan och vi har fokus på vattenvanan. När vattenvanan är på plats kan man gå vidare till att lära sig simma, säger Gill.  

– Det bästa med minisim skulle jag säga är att barnen blir trygga i vattnet, samtidigt som man får respekt för vattnet. När ett barn börjar gå och springa är riskerna större att ramla i, därför handlar en del av minisimmet om att lära sig fråga en vuxen innan man hoppar i vattnet. Även sådana saker går att öva in på ett lekfullt sätt, säger Gill. 

Även i minisim jobbar Solna simhall med små grupper med maximalt nio barn med varsin vårdnadshavare per grupp. Barnen går tillsammans med barn i samma ålder och eftersom alla barn är olika, kommer de också utvecklas olika snabbt i vattnet. Det gör ingenting alls, säger Gill. 

– Om ett barn vågar något som andra inte vågar kan det inspirera de andra. Det är härligt att se hur de inspirerar varandra att ta nya steg. Samtidigt sker allting på barnets villkor – om barnet säger stopp är det stopp. Det är alltid barnet som bestämmer, säger hon.